The Next Organization oprichters blikken terug en vooruit

Steije Renes en Elrik Paap richtten in 2010 samen The Next Organization op. Zij werden recent door Consultancy.nl geïnterviewd. De twee oprichters en partners werden gevraagd naar hun motieven achter de oprichting van het adviesbureau, hun ervaringen en ambities en waar zij sindsdien het meest trots op zijn.

In 2010 trad The Next Organization (TNXTO) toe tot het Nederlandse advieslandschap. Sindsdien is het adviesbureau gespecialiseerd in het optimaliseren en innoveren van commerciële organisaties, zowel in binnen- als buitenland. Daartoe biedt het in Bussum gevestigde bureau klanten onder meer ondersteuning bij het verfijnen van hun groeistrategie en het verbeteren van de bedrijfsvoering. De specialisatie in groei lijkt zichtbaar in de eigen organisatie. Terwijl het van oorsprong tweemansbedrijf werd opgericht tijdens de wereldwijde financiële crisis, wist het zich sindsdien door te ontwikkelen tot volwassen consultancy.

Steije Renes vertelt dat het financiële klimaat inderdaad niet direct motiverend was, maar dat de keuze voor de oprichting destijds vrij vanzelfsprekend aanvoelde: “Achteraf is het inderdaad wel bijzonder om midden in de crisis je baan op te zeggen en zo’n stap te zetten, maar dat voelde toen niet zo. De inhoudelijke drive maakte het eigenlijk niet meer dan logisch.” Elrik Paap vult aan: “Achteraf was de crisis wellicht ook een steun in de rug waardoor bedrijven iets moesten en op dat moment ook zelf wilden doen middels hulp, in plaats van de vraagstukken uit te besteden aan een grote adviesclub.”

Ook de doelstelling van het adviesbureau – businessmodellen van organisaties verbeteren – werd bij de oprichting (deels) door de economische situatie gedicteerd. Renes: “Dat werd door de crisis alleen maar relevanter”. Opdrachtgevers bleken blij met het werk dat het kantoor afleverde, waardoor TNXTO kon doorgroeien. Inmiddels kent het bureau zo’n twintig medewerkers. Deze groep mensen is een van de dingen waar de twee oprichters meteen naar verwijzen wanneer ze wordt gevraagd waar ze het meest trots op zijn: “Dat zit met name in het mooie team van collega’s, de gedeelde kernwaarden en de klanten en cases die we met hen mogen doen. Onze kernwaarden staan daarbij centraal, ‘Power to Perform’, ‘Inspiration by Innovation’ en ‘Collaboration with Fun’. Deze kernwaarden laten we zoveel mogelijk leidend zijn in alles wat we doen.”

In het bijzonder richt het advieskantoor zich hierbij op commerciële prestaties van organisaties. Paap: “Onderwerpen die we daarbinnen raken, zijn het definiëren van de visie, missie en ambitie van organisaties. Ook het definiëren van businessmodellen, proposities en de doorvertaling naar consequenties voor de gehele organisatie vallen onder ons werkgebied. Vervolgens is het zaak de operatie gefaseerd door te ontwikkelen. Fact based handelen is daarbij cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan een klantonderzoek op basis van onder meer communities, consumenten, partnerpanels en live monitoringsystemen.” 

Gevarieerde klantenkring

Deze diensten en de daaraan gekoppelde opdrachten voert het bureau uit voor uiteenlopende klanten uit meerdere branches. “We werken bijvoorbeeld samen met Jaguar Land Rover en met Alzheimer Nederland. Dat lijken totaal verschillende dingen, maar bij beide heb je te maken met behoeften en gedrag van consumenten en met (technologische) mogelijkheden om daar nog meer waarde te creëren”, aldus Paap. Renes vult aan: “Als je bezig bent met veranderende behoeften en veranderend gedrag van klanten enerzijds en technologische mogelijkheden aan de andere kant, dan zie je na loop van tijd dat die combinatie eigenlijk overal relevant is.”

Naast dat TNXTO actief is voor klanten van Hollandse bodem, wordt er ook business ontwikkeld in Londen en Accra, de hoofdstad van Ghana. Deels wordt dat opgezocht, maar aan de andere kant kloppen internationale opdrachtgevers ook zelf aan de deur, wat Paap waardeert in zijn werk: “Het werken in het buitenland trekt mij wel. Het kost veel energie, maar je krijgt er ook veel energie voor terug. Telkens als we op reis zijn, leer je weer vreselijk veel. De manier waarop mensen verschillend interacteren, werken en ook de oplossingen die men overal vindt.”

Als voorbeeld wijst Renes op Ghana. Hij legt uit dat daar in vergelijking met Nederland – waar agenda’s tot in den treure worden volgepland – een andere werkwijze geldt: “Afspraken een paar weken van tevoren maken, nee hoor, bel maar als je er bent. En inderdaad, je kan dan bij iedereen langsgaan. Mobiele oplossingen heeft men allemaal al. Denk bijvoorbeeld aan mobiel betalen, verzekeren en pensioen. Men heeft gewoon het ‘vaste’ tijdperk overgeslagen. En heel confronterend is het binnenstappen van een meeting daar. In Nederland heb je het idee dat je mensen al vrij snel kan inschatten als je een vergadering binnenloopt, maar in zo’n omgeving ben je weer even aan het verkennen hoe de mensen en de samenwerking in elkaar zitten.”

Deze en andere ervaringen optimaliseren de aanpak van TNXTO, waardoor ook de expertises binnen de organisatie worden aangescherpt. Dat heeft geleid tot een tevreden klantenkring, die met name te spreken is over het maatwerk. Paap: “Wat we vaak terugkrijgen is waardering voor de klant- en resultaatgerichtheid. Daarbij weet de klant dat we de inhoudelijke uitdaging aangaan om echt de ‘inhoudelijke noot’ te kraken waarmee klanten duurzaam resultaat realiseren. Dit alles doen we telkens samen met de klant in plaats van voor de klant. Op die manier kan je samen leren en ligt het eigenaarschap van de oplossing ook direct bij de organisatie zelf.”

Toekomstvisie

Gekeken naar de plannen voor de komende jaren, wijst Renes op het belang van vernieuwing dat vandaag de dag geldt voor alle bedrijven: “De ambitie is vooral samen te blijven innoveren met klanten en samen te bouwen aan de ‘next’ step voor organisaties. Dit doen we steeds meer vanuit drie proposities; Advies, Solutions en Institute. Dit omdat we merken dat voor het goed operationaliseren van advies vaak technologische oplossingen nodig zijn. Ook moeten medewerkers vaak thuis raken in de nieuwe manier van werken. Dat is dan ook wat we vanuit deze drie proposities faciliteren.”

Verder geeft hij aan dat het – om opdrachtgevers goed te kunnen blijven adviseren over hun businessmodellen – natuurlijk ook van groot belang is zelf voorop te blijven lopen. Om deze reden zoekt TNXTO ook de verbinding met verschillende universiteiten en business schools, waardoor regelmatig studenten hun afstudeeronderzoek bij het bureau schrijven. Zo is David Olfhof sinds februari 2018 trainee. Volgens Paap is de rol van studenten als Olthof belangrijk voor het bureau: “We hebben altijd afstudeerders in ons team. Samen ontwikkelen we een marketing & sales-game. Tevens doen we onderzoek waarin we bekijken hoe een organisatie en zijn klanten samen meerwaarde kunnen creëren. Ook analyseren we ‘open businessmodellen’, iets waar we in de samenleving steeds meer naartoe bewegen.”

Daarnaast combineert Yasin Sahhar als consultant en PhD researcher in samenwerking met de Universiteit Twente academische kennis in marketing met de expertise van organisaties, om zo nieuwe kennis te ontwikkelen in kernconcepten in de marketing. Binnen het nieuwe en revolutionaire marketingperspectief, de ‘Service-Dominant Logic’, onderzoekt hij hoe organisaties hun waardeproposities kunnen afstemmen op continu veranderende klantbehoeften en hoe optimale co-creatieprocessen om dit te faciliteren eruitzien. The Next Organization heeft het Value Proposition Research Program (VPRP) ontwikkeld om organisaties te helpen meer klantgericht te worden.

Dit zijn echter slechts enkele van de vele manieren waarop TNXTO zich inhoudelijk blijft ontwikkelen: “Research van trends en ontwikkelingen, kennis ontwikkelen met universiteiten en business schools en vooral veel cases doen, zowel nationaal als internationaal: dat is allemaal nodig om te blijven meedraaien in het segment waarin wij actief zijn. Onze toegevoegde waarde zit met name in het identificeren van kansen door het zien en begrijpen van onze klanten, hun consumenten en hun markt, om ze vervolgens te voorzien van een scala aan (technologische) mogelijkheden. Daarmee inspireren we onze klanten en dat is de start voor transformatie. In deze tijd valt daar voorlopig nog veel resultaat mee te behalen.”

Het bedrijf huist momenteel in een watertoren in het Gooi. Daar blijven ze volgens Paap de komende tijd nog wel even: “Vanuit de watertoren zullen we waarschijnlijk doorgroeien tot zo’n 25 à 30 personen. Tegelijkertijd willen we soortgelijke ‘spots’ op andere plekken in de wereld opzetten. Deze spots zullen met elkaar interacteren en elkaar versterken. Dat biedt de mogelijkheid klanten op internationale schaal te helpen en het biedt collega’s de mogelijkheid internationaal te werken.”

Inschrijven voor de nieuwsbrief van The Next Organization.

Met de nieuwsbrief van The Next Organization blijft u op de hoogte van activiteiten binnen The Next Organization, actuele ontwikkelingen binnen ons vak en interessante en relevante artikelen. Deze zult u ongeveer eens in het kwartaal ontvangen.

GDPR

Inschrijven gelukt!