Ons duurzame kantoorgebouw in Bussum

Wist je al dat ons kantoor in de Bussumse Watertoren zit? Naast dat deze watertoren een bijzondere locatie is, is het ook nog eens een duurzaam kantoorgebouw. In april 2010 is dit gebouw uitgeroepen tot het meest duurzame kantoorgebouw van dat moment in Nederland. Maar wat betekent dan, een duurzaam kantoorgebouw?

Om de watertoren tot duurzaam gebouw te maken is rekening gehouden met materiaalkeuze; er is gekozen voor een relatief eenvoudige en goedkope beton-prefabconstructie met glazen gevels. Veel glas geeft het gebouw meteen een transparante uitstraling met vanuit het gebouw uitzicht op de bosrijke omgeving. Binnenin het gebouw is de constructie van het gebouw duidelijk zichtbaar, op afwerkingsmateriaal kon bespaard worden.

De watertoren heeft geen gasaansluiting, maar maakt gebruik van verschillende warmte-koude technieken zoals warmte-koude opslag, warmtepompen en warmtekrachtkoppeling. De warmtekrachtkoppeling wordt gestookt met plantaardige afvalolie en voorziet – samen met de betonkernactivering – het gehele gebouw van warmte in de wintermaanden. In de zomermaanden zorgt deze warmtekrachtkoppeling – samen met een absorptiekoelmachine – voor de koeling van het gebouw.

De elektrische energie die nodig is in het gebouw wekt de watertoren met windenergie, PV-cellen en de warmtekrachtkoppeling op. Bovenop de watertoren staat een kleine windmolen die zo’n 8.000 kWh per jaar oplevert en op het dak van de kantoorruimte ligt zo’n 30m2 aan zonnecellen.

Naast geen gasaansluiting heeft het gebouw ook geen rioolaansluiting. Een helofytenfilter zuivert het water. Het zuivere water wordt hergebruikt voor de toiletspoeling van alle toiletten in het gebouw. Op deze manier besparen we 80% van het drinkwater. Zo ontstaat een kleine waterkringloop met een geringe aanvulling met drinkwater.
Dit alles maakt dat het gebouw energieneutraal/klimaatneutraal is en een MIG-score heeft van 1028 punten. MIG staat voor Milieu-Index-Gebouw en is de uitkomst van een levenscyclusanalyse van het gebouw. Wil je meer weten over ons gebouw, bekijk dan http://www.watertorenbussum.nl of kom eens langs voor een kop koffie!

Inschrijven voor de nieuwsbrief van The Next Organization.

Met de nieuwsbrief van The Next Organization blijft u op de hoogte van activiteiten binnen The Next Organization, actuele ontwikkelingen binnen ons vak en interessante en relevante artikelen. Deze zult u ongeveer eens in het kwartaal ontvangen.

GDPR

Inschrijven gelukt!