Imke van der Linden over werken bij The Next Organization

Imke van der Linden begon ruim vier jaar geleden als Strategisch Consultant bij The Next Organization. In de afgelopen periode is zij doorgegroeid naar Junior Associate Consultant. In dit gesprek vertelt zij hoe het is om te werken bij The Next Organization.

Hoe ben je bij TNXTO terecht gekomen?
Toen ik in 2015 afstudeerde, wist ik dat ik snel aan de slag wilde. Ik heb me op allerlei organisaties en banen georiënteerd behalve op consultancy, want dat trok me destijds helemaal niet. Ik ben vrij snel gestart bij Zinzi als Junior Marketing Manager. Daar merkte ik op een gegeven moment dat ik strategische uitdaging miste, wat maakte dat ik verder ben gaan kijken. Ik besefte dat als je ergens wél strategisch uitgedaagd wordt, het wel als consultant is. Via een nieuwsbrief van Qompas zag ik de inhousedag bij The Next Organization voorbij komen en hier heb ik me voor aangemeld. Tijdens die dag heb ik de Marketing & Sales Game gespeeld en de collega’s leren kennen. Ik raakte meteen enthousiast; één van de positieve dingen die mij gebleven zijn, was dat ik merkte dat alle collega’s zelf ook echt moeite deden om de deelnemers te leren kennen. Natuurlijk had mijn team de game gewonnen en nadat ik de sollicitatieprocedure had doorlopen, kon ik aan de slag!

Inmiddels werk je ruim vier jaar bij The Next Organization. In het begin natuurlijk vanuit het kantoor in Bussum, maar het afgelopen jaar is daar door COVID-19 verandering in gekomen. Hoe bevalt het digitaal werken en welke veranderingen dat met zich mee gebracht heeft?
Hoe gek het ook klinkt, het op afstand werken went. Op de eerste dag van de lockdown ben ik nog naar kantoor gegaan om snel mijn trackpad, toetsenbord en belangrijke aantekeningen te halen, zodat ik in ieder geval alles had wat ik de komende periode nodig zou kunnen hebben. De eerste weken voelde het thuiswerken wat onwennig, maar inmiddels heb ik hier mijn ritme in gevonden. Op kantoor hebben we een ‘open deuren cultuur’ wat betekent dat we met vragen altijd bij elkaar binnen kunnen lopen. Ik merk steeds meer dat die cultuur zich digitaal doorvertaald naar een situatie waarin we elkaar ook snel even via Teams bellen als we ergens tegenaan lopen.
Daarnaast hebben we het geluk dat we een kantoor hebben met aparte kamers. Normaal hebben we per kamer twee flexplekken, maar nu biedt één kamer genoeg ruimte om in je eentje op afstand van de rest te kunnen werken. dus de collega’s die het fijn vinden om toch af en toe naar kantoor te komen, kunnen hier veilig aan het werk. Ik wissel het thuis en op kantoor werken dan ook regelmatig af.
Ondanks dat er nu meer fysieke afstand is gekomen met collega’s, zijn we nog steeds betrokken bij elkaar. Ons tweewekelijks-voortgangsoverleg doen we nu via Teams en datzelfde geldt ook voor de borrels. Al snel hebben we onze digitale statafel-borrel geïntroduceerd, wat simpelweg betekent dat we meerdere calls tegelijk hebben waar je eenvoudig tussen kunt wisselen. Als je uitgepraat bent in het ene gesprek, bel je in bij een ander gesprek – net zoals je fysiek naar een andere statafel zou wandelen!

Met wat voor type projecten hou jij je bezig?
Tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in retail, maar toen ik startte als consultant heb ik er bewust voor gekozen om bij een branche-brede organisatie aan de slag te gaan. Retail vond ik een hele interessante sector, maar tegelijkertijd geloofde ik er ook in dat er veel te leren en ontdekken viel in andere sectoren. De afgelopen jaren heb ik projecten gedaan in diverse sectoren en dat heeft het alleen maar bevestigd: wat je in de ene sector ziet gebeuren kun je weer meenemen in de andere sector.
Ik heb me in het begin heel breed beziggehouden; van strategie tot implementatie op projecten bij veel verschillende klanten; van onder meer Jaguar Land Rover, Centraal Beheer Achmea, This is Holland, ING en Solarfields tot Alzheimer Nederland. In de afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan richten op strategie-ontwikkeling en innovatie. De projecten waar ik nu veel mee bezig ben, gaan over propositie-ontwikkeling en de doorvertaling naar Customer Journey’s – allemaal vanuit de gebeurtenissen in de markt enerzijds en de klantbehoeften anderzijds.

We hebben gezien dat je onlangs promotie hebt gemaakt, wat houdt dat in en wat is er nu anders in jouw werkzaamheden?
Dat klopt! Begin dit jaar heb ik de stap gezet van Consultant naar Junior Associate Consultant. Om die stap te kunnen zetten, ontwikkel je je richting een zelfstandig consultant met een groeiende verantwoordelijkheid in het ontwikkelen van een zelfstandige adviespraktijk. Als Junior Associate Consultant krijg je steeds meer verantwoordelijkheid en ben je steeds bewuster bezig met de (door)ontwikkeling van klant(relaties).
Binnen onze organisatie betekent dat ook dat je je bezighoudt met het management van onze organisatie. Sinds begin vorig jaar heb ik een rol in ons bureau management; zo ben ik bijvoorbeeld eindverantwoordelijke voor externe communicatie en houd ik me veel bezig met hoe we kennisontwikkeling vormgeven – bijvoorbeeld in de vorm van kennisdagen. Daarnaast coach ik een aantal van onze collega’s.

Als je kijkt naar de toekomst, wat is dan jouw ambitie?
Ik heb destijds bewust gekozen voor een kleinere organisatie omdat ik zelf het gevoel heb dat je daar sneller vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. En dat is in de afgelopen jaren bevestigd. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf snel heb kunnen ontwikkelen van starter naar deelprojectleider, projectleider en inmiddels programma manager.
Na Junior Associate Consultant is de volgende stap binnen onze organisatie Associate Consultant. In die rol functioneer je nog weer een stap zelfstandiger en ‘run’ je nog meer je eigen adviespraktijk binnen The Next Organization.

Tot slot: welke tip zou je iemand mee willen geven die ook consultant wil worden?
Ga ervoor! Ik zou je mee willen geven om voor jezelf goed na te denken over wat voor consultant je dan wil worden. Consultant klinkt specifiek maar is tegelijkertijd nog heel breed. Je kunt je richten puur en alleen op strategie of implementatie, of juist de combinatie van beiden. Er zijn bureaus gespecialiseerd in bepaalde branches en juist bureaus die branche-breed werken. Bij het ene consultancybureau werk je veelal bij de klant, bij het andere bureau juist op het eigen kantoor. En er zijn grote verschillen tussen een klein vs. groot bureau. Als je eenmaal scherp hebt wat je waarom wil, dan hoef je hier alleen nog maar het juiste bureau bij te vinden!

Wil je meer weten over hoe het is om als consultant te werken bij The Next Organization? Bekijk dan onze vacatures of neem contact op en plan een (digitaal) kopje koffie met Imke.

Inschrijven voor de nieuwsbrief van The Next Organization.

Met de nieuwsbrief van The Next Organization blijft u op de hoogte van activiteiten binnen The Next Organization, actuele ontwikkelingen binnen ons vak en interessante en relevante artikelen. Deze zult u ongeveer eens in het kwartaal ontvangen.

GDPR

Inschrijven gelukt!