In een wereld waarin innovatie en verandering de nieuwe constante is, is Artificial Intelligence (AI) een katalysator en ontketent het een ware revolutie. De kunst is nu zo snel mogelijk de juiste combinatie te vinden van AI en menselijke kracht, met maximale synergie en zo duurzaam resultaat te realiseren. Organisaties die de juiste combinatie maken kunnen iedere dag meer waarde toevoegen en efficiency realiseren. Dit draagt bij aan de concurrentiepositie en duurzame groei.
AI als versterking van mensen en vervanging van taken
De kracht van AI ligt zowel in het versterken als vervangen van mensen. AI neemt routinematige taken over, waarmee mensen ruimte krijgen voor werk waar zij in excelleren zoals creativiteit, empathie, analyse en strategievorming. AI vervangt meestal niet volledige functies, maar wel taken, waarmee meer ruimte ontstaat voor het échte werk en maakt daarmee het werk betekenisvoller. Daarbij versterkt AI menselijke capaciteit. Door snel grote hoeveelheden data te verwerken en patronen te herkennen, helpt AI professionals betere beslissingen te nemen. Het fungeert bijvoorbeeld als slimme assistent die inzichten aanreikt en daar een eerste interpretatie op kan leveren, terwijl de uiteindelijke interpretatie en het gebruik ervan bij de mens blijft. Organisaties die AI op deze manier inzetten, benutten de technologie op effectieve wijze.
Strategische meerwaarde en verhoogde productiviteit
Het helpt om te starten met het inzetten van AI waar het waarde toevoegt in samenwerking met de mens. Onderzoek toont aan dat in Nederland bij 43 procent van de functies AI complementair kan zijn. Met dit relatief hoge cijfer in vergelijk met omliggende landen, kan Nederland een voorsprong nemen in productiviteitsverbetering.
De mate waarin AI taken ondersteunt of overneemt verschilt sterk per sector.
In sectoren als de bouw en horeca is de impact voorlopig beperkt. In de gezondheidszorg en juridische dienstverlening werkt AI vooral aanvullend, zoals dossiervorming en de analyse van dossiers. In accountancy, met veel standaard processen, is de mogelijkheid om bijna volledig te automatiseren groot. Deze variatie benadrukt het belang van maatwerk: het gaat erom waar en hoe AI waarde toevoegt en de mens nog meer in zijn kracht zet.
Het is nuttig onderscheid te maken tussen AI die toegevoegde waarde vergroot en AI die efficiëntie verhoogt. In het eerste geval gaat het om betere dienstverlening, zoals snellere interactie of meer gepersonaliseerde klantbeleving, in het tweede geval om
procesoptimalisatie, zoals tijdsbesparing of het verlagen van administratieve lasten. Beiden zijn waardevol en behoeven aandacht. Organisaties die dit onderkennen en gericht innoveren, versterken zowel hun marktpositie als de interne slagkracht.
AI als integraal onderdeel van de organisatie
AI is naast een technisch vraagstuk vooral een business vraagstuk. Het strategisch en tactisch omarmen en toepassen van de technologie binnen het businessmodel, de cultuur en de operatie versterkt effectiviteit en efficiency. Het is geen los project, maar een integraal onderdeel van de organisatie.
Management speelt een belangrijke rol in de adoptie. Een belangrijke opdracht voor hen is medewerkers niet te laten zien als een bedreiging maar hen juist te stimuleren de combinatie te zoeken voor meerwaarde en efficiëntie. Daarbij hebben medewerkers kennis en vaardigheden nodig om AI effectief in te zetten. Investeren in training, begeleiding en draagvlak is daarbij onmisbaar. Met een cultuur van leren en experimenteren ontstaat betrokkenheid en vertrouwen.
Daarnaast is bewustzijn van onderwerpen zoals compliance, security en privacy cruciaal voor succesvolle adoptie. Het is van belang dat medewerkers inzicht hebben in de regels, risico’s en verantwoordelijkheden die horen bij het gebruik van AI. Denk aan dataveiligheid, uitlegbaarheid, bias en ethische grenzen. Zonder dit inzicht ontbreekt het vertrouwen en blijft adoptie beperkt. Door deze kennis actief te ontwikkelen, ontstaat draagvlak. Medewerkers zien in hoe zij AI veilig en verantwoord kunnen toepassen en dat is essentieel voor breed en blijvend gebruik.
De toekomst bouwen met mens én machine
AI is geen tijdelijke trend, maar een structureel onderdeel van moderne bedrijfsvoering. Wie AI ziet als strategisch fundament, net als innovatie of talentontwikkeling, legt de basis voor duurzame groei. Organisaties die dit realiseren, creëren een werkomgeving waarin medewerkers optimaal presteren met behulp van technologie.
AI versterkt niet alleen waarde en productiviteit, maar ook de aantrekkelijkheid als werkgever. In een krappe arbeidsmarkt kiest talent voor organisaties die in ontwikkeling investeren. De samenwerking tussen mens en AI is daarmee meer dan technologie, het is een strategische keuze. Managers die die keuze bewust maken, versterken met AI het gebruik van menselijk potentieel en maken hun organisatie klaar voor hetgeen sowieso komt.
Wat gaat en kan AI betekenen voor uw organisatie? Wilt u het daar over hebben of heeft u andere vragen en/of opmerkingen neem dan contact met ons op. Max de Jong, mdejong@tnxto.com en Steije Renes, srenes@tnxto.com.