Mireille van der Meij is begin september begonnen bij The Next Organization als principal consultant. In de afgelopen 20 jaar is zij actief geweest in verschillende sectoren: de Nederlandse maakindustrie (scheepsbouw, vliegtuigbouw, defensie, bouw, medische apparatuur), de (Europese) politiek en wet- en regelgeving, public affairs, fondsenwerving, de academische wereld (wetenschap en hoger onderwijs) en de medische sector.

Hoe ben je bij The Next Organization terecht gekomen?

De coronacrisis heeft voor velen tot een moment van bezinning geleid, zo ook voor mij. Ik vroeg me af of ik nog de juiste dingen deed die voor mij belangrijk zijn en hoe ik met mijn diverse achtergrond, kennis en ervaringen meer waarde kon toevoegen. Tijdens de eerste lockdown werd ik gevraagd deel te nemen aan Future Talks, waarvan The Next Organization mede-initiatiefnemer is. Future Talks is een reeks online gesprekken waarin een netwerk van business leaders vraagstukken bespreekt en ervaringen uitwisselt op actuele thema’s als strategie, innovatie, duurzaamheid en diversiteit. Deze gesprekken deden mij inzien dat bij grote maatschappelijke uitdagingen, zowel op sociaal als milieugebied, een grote rol is weggelegd voor het bedrijfsleven. Dit omdat deze uitdagingen juist kansen bieden. Vervolgens ben ik de opleiding Business Sustainability Management aan de University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership gaan doen. Tijdens deze opleiding deed ik mijn opdracht over een klant van de The Next Organization. Dat beviel zo goed, dat van het een het ander is gekomen.

Je hebt in veel verschillende sectoren gewerkt, in veel verschillende rollen. Waarom heb je nu de switch gemaakt naar consultancy?

De advieswereld is niet nieuw voor mij. Ik ben begonnen bij een consultancy op het gebied van public affairs. Een eerste baan vormt je en in mijn carrière heb ik verschillende functies in het bedrijfsleven en de publieke sector gehad met een sterk adviserend en strategisch karakter. De switch naar consultancy voelt dan ook heel natuurlijk. Het is een manier om mijn kennis, vaardigheden en ervaringen in te zetten om in samenwerking met bedrijven de uitdaging van verduurzamen aan te gaan.

Bij The Next Organization ga je onder andere werken aan duurzaamheid integreren in de strategie van organisaties en in hun businessmodellen. Waarom trekt jou dat zo aan en wat zijn volgens jou de belangrijkste ontwikkelingen in jouw werkgebied?

Steeds meer bedrijven zien de kansen van het integreren van duurzaamheid in hun strategie, en dat is denk ik de belangrijkste ontwikkeling. Duurzaamheid wordt niet langer beschouwd als iets dat naast bestaande activiteiten gedaan wordt, maar als integraal onderdeel. Hierdoor ontstaan duurzame business modellen die niet alleen goed zijn voor het bedrijf, maar ook voor de mens, maatschappij en milieu. Dit vereist om op een andere manier naar bijvoorbeeld design en productontwikkeling, supply chain management, marketing en communicatie, etc. te kijken en vraagt om aanpassing en verandering. Beslist geen makkelijke opgave, wel bijzonder inspirerend en noodzakelijk om in een steeds veranderende wereld als bedrijf klaar te zijn voor de toekomst.

Als je naar de toekomst kijkt, wat is dan jouw ambitie?

Bijdragen aan een duurzaam bedrijfsleven, niet alleen omdat dit van essentieel belang is voor de toekomst, maar vooral omdat het zoveel kansen biedt.

Tot slot: welke tip zou je iemand mee willen geven die ook consultant wil worden?

Voor een krachtig team aan consultants is een groep van mensen met een diverse achtergrond nodig. Dus wat je achtergrond ook is, als je de wens hebt om consultant te worden, neem contact op met een bureau en ga eens langs voor een gesprek.

Wil je meer weten over hoe het is om als consultant te werken bij The Next Organization? Bekijk dan onze vacatures of neem contact op en plan een (digitaal) kopje koffie met Mireille.